Ahad, 20 Jun 2010

Perkongsian: Sebuah coretan menuju pernikahan

Photo was taken from Deviant Art.com

Assalamualaikum wrt wbt,

Ada sesuatu yang ingin saya kongsikan,

Dari sebuah pengalaman diri dan sahabat menjadi sebuah coretan yang ingin dikongsi bersama agar bermanfaat buat peringatan diri san semua, insyaAllah.

Tulisan ini tidak lari dari mencari redha Allah dan memekarkan rasa cinta kepadaNya.
Ada seseorang datang mengadu pada saya,

Aimi, orang tua saya tidak bagi saya menikah sedangkan niat kami suci. Semuanya salah orang tua saya. Saya selalu terasa hati dengan mereka, saya jarang meminta tetapi permintaan ini saya harapkan mereka setuju. Orang tua saya kata, tidak boleh menikah sekarang, kalau mahu menikah, menikah lah setelah bekerja 5 ke 10 tahun.

Saya terdiam. Hampir hilang dan kosong kata-kata yang paling cocok untuk menyejukkan hati sahabat.

Luahan hati sahabat benar-benar menyentuh perasaan saya kerana saya faham benar situasi dia. Allah SWT punya rencana terbaik untuk kita.

Jika dari mata kasar, pasti kita melihat orangtua lah penghalang dari niat suci kita.


Mereka mengatakan "Tidak", mereka mengatakan "Nanti", mereka mengatakan "Jangan". Percaya atau tidak, mereka cuma pengantara dari rencana Dia.
Mata hati kita akan melihat apa yang tidak dilihat oleh nafsu dan amarah.

Itu semua adalah telah tercatat dalam rencana Dia.
Allah SWT lah sebenarnya yang telah mencatatkan perjalanan kehidupan kita dari dalam kandungan ibu sehingga lah akhir kematian. Dia yang mencatatkan bila kita menikah, bila kita mati, siapa jodoh kita, di mana kita akan meninggal dunia.

Catatan Dia tidak pernah salah. Itu semua takdir. Itu semua ketentuan yang punya hikmah. Takdir itu juga suatu rahsia. Tidak mungkin kita mengetahui melebihi apa yang Dia catatkan.

Sebuah takdir itu haruslah kita redha kerana itu sebuah kayu pengukur keimanan kita. Menolak takdir yang berlaku adalah sangat fatal, menolak keimanan kita pada salah satu rukun Iman.
Sedangkan, ayat Al-Quran telah tertulis dengan jelas, Surah Al-Hajj (22:70)

"Tidakkah engkau tahu bahwa Allah mengetahui apa yang di langit dan di bumi? Sungguh, yang demikian itu sudah terdapat dalam sebuah Kitab Lauh Mahfuz. Sesungguhnya yang demikian itu sangat mudah bagi Allah"

Jadi Aimi, bagaimana caranya? Mengikhlaskan hati dengan keputusan orangtua?

Subhanallah dan Alhamdulillah, sahabat semakin tenang dari terus menuduh orang tua mereka yang bukan-bukan.


Ibarat segelas air kosong yang dituang 1 sudu besar garam. Pasti terasa masin.

Berbeza dengan 1 sudu garam yang ditabur ke dalam 1 kolam air renang. Tidak berpengaruh langsung.

Begitu jua lah hati kita. Lapangkanlah selapang-lapangnya. Relakan ujian itu datang bertandang ke dalam hati kerana saat kita membuka seluas-luasnya pintu hati, ujian itu tidak seperit mana atau tidak 'semasin' mana kerana kita membuka ruang untuk diri berfikir dan bersabar.


Kita tidak menyempitkan ruang, kita tidak menyempitkan fikiran. Maka ujian yang datang bakal terasa senang di hati.

Apa saya harus bergelumang maksiat? Bukankah pernikahan menghalalkan apa yang haram sebelum menikah? Jarak antara pernikahan dari sekarang sangat jauh Aimi? Saya takut saya tidak kuat.

Apakah sebuah takdir itu perlu di lalui dengan cara yang zalim?

Contohnya begini,

Kerana saya miskin, saya mahu menjual tubuh.

Kerana saya miskin, saya mahu mencuri.

Kerana perjalanan sebelum menikah panjang, saya mahu bermaksiat dahulu.

Kerana saya hodoh, jadi saya mahu buka aurat biar lelaki terpikat dengan saya.

Soalan itu kembali ditanya. Apakah perlu?


InsyaAllah, jawapan dari semua saya yakin adalah tidak.

Allah SWT telah memerintahkan setiap dari hambaNya untuk melaksanakan perintah dan meninggalkan segala laranganNya.

Oleh itu, tidak ada kewajiban syariat di luar batas kemampuan manusia seperti yang tercatat dalam kalam Allah SWT di Surah Al Baqarah (2:286) dan At-Taghabun (64:16).


"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Dia mendapat (pahala) dari kebajikan yang dikerjakannya dan dia mendapat (siksa) dari (kejahatan) yang diperbuatnya....."


"Maka bertakwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu dan dengarlah serta taatlah..."

Realitinya menunjukkan ada di antara manusia yang melaksanakan perintah Allah dan ada pula yang menyelisihi perintahNya, bukan kerana paksaan dan dalam batas kemampuan mereka.


Maka, tidak ada alasan lagi untuk membela sebuah kemaksiatan dengan dalih takdir. Alasan takdir adalah alasan sengaja yang dibuat-buat dan bukan berdasarkan ilmu melainkan berdasarkan hawa nafsu. Kelak, dia akhirat seperti di Al-An'am (6:148)


"Orang-orang musyrik akan berkata, "Jika Allah mengkehendaki, tentu kami tidak akan mempersekutukanNya, begitu pula nenek moyang kami, dan kami tidak akan mengharamkan apa pun. Demikianpula orang-orang sebelum mereka yang telah mendustakan (para rasul) sampai mereka merasakan azab Kami. Katakanlah (Muhammad), "Apakah kamu mempunyai pengetahuan yang dapat kamu kemukan kepada kami? Yang kamu ikuti hanya persangkaan belaka, dan kamu hanya mengira"

Namun begitu, suka saya ingatkan. Jangan pernah berputus harap dengan ujianNya. Jangan kerana jarak pernikahan masih jauh, kita tidak berdoa, kita tidak berusaha. Berusahalah sebaik mungkin dan berusahalah seikhlas mungkin. InsyaAllah, jika tidak membuahkan hasil, ingat setiap usaha ikhlas kita pasti dihitung sebagai amal buat bekal di akhirat. InsyaAllah.

InsyaAllah, perkongsian dari saya buat semua. Semoga menjadi peringatan buat diri dan sahabat yang membaca.

2 ulasan:

 1. SALAM...kakak..like!like!like!
  hehe...
  lame tak bertegur sapa...lama tak bercurhat rasa...lama tak bersua muka...huhu...rindu kamu...

  jazakAllah ats perkongsiannya..^__^//

  BalasPadam
 2. Salam Qamar,

  hehe..gedik eh qamar ni. cubit baru tau~

  rindu kamu juga..rindu sangat2:)

  Alhamdulillah, semoga bermanfaat:)

  BalasPadam