Selasa, 21 September 2010

Ubat orang yang sakit jiwanya.

Assalamualaikum wrt wbt,

Salam sejahtera buat sahabat semua.

Alhamdulillah, sangat lama masa yang saya ambil untuk menulis lagi.

Bukan kerana kurangnya, idea, bukan juga kerana kurangnya masa, bukan juga kerana lambakan kerja tetapi kerana dugaan dan ujian yang mendatang silih berganti, sehingga saya memerlukan waktu untuk menyelesaikan ia satu per satu.

Saya ingin menyinggung 1 hal dalam tulisan saya hari ini.

Hal yang mungkin mengenai diri saya sendiri. Mungkin juga mengenai sesiapa yang membaca.

InsyaAllah, niat saya cuma mencari redha Ilahi. Tidak untuk selain dari itu.


Ada
sesetengah manusia, mungkin segelintir dari kita, takut kalau aibnya diketahui orang, sering menyembunyikan dari pengetahuan manusia baik yang dekat dengannnya mahupun tidak.

Aneh, saat melakukan kemaksiatan dan apabila suatu tindakan itu, hasil akhirnya adalah NERAKA, tidak pula kita merasa takut. Sedangkan yang dinilai Allah SWT itu adalah PERBUATAN kita.


Takut kepada YANG MENCIPTAKAN!


Siapa yang dalam dunia ini, mahu dirinya dicabut nyawa saat paling aib yang pernah mereka alami? Sila jawab dalam hati dengan seikhlasnya.


InsyaAllah, TIDAK ADA!


Cuba bayangkan, saat lagi bermaksiat, tiba-tiba, nyawa kita dicabut.
Segala amal buruk dipertonton dan diperkatakan oleh insan-insan terdekat.

Na'udzhubillah. Na'udzhubillah. Na'udzhubillah.


Pasti kita semua telah dapat membayangkan betapa malunya diri ini, bukan?


Kerana fitrahnya manusia itu, ada malunya. Pakailah malu itu sebaiknya. Jangan sampai malu itu hanya dipakai untuk menutup kemaksiatan diri kita dari diketahui oranglain.


Tetapi yang patut kita lebih merasa malu adalah kepada Dia. Dia sudah meminjamkan kita anggota tubuh semata-mata untuk kita beribadah kepadaNya tetapi kita menggunakannya untuk kemaksiatan. Bukankah itu seperti menghina pemberian Allah SWT?
-----------------------------------------------------------------------------------

Gambar hiasan: The end, burning the soul, worth it? Think about it

"Orang yang lagi sakit jiwanya, mereka tidak mempan (berrespon) dengan nasihat. Mereka perlukan ubat"

Ini adalah kata-kata dari seorang Doktor, Chief Resident Psychiatry Department.


Saya cuba mengaplikasikan kata-katanya kepada kehidupan kita sekarang.


Orang yang lagi senang dengan kemaksiatannya, orang yang merasa "Biarlah, nanti aku taubat", jiwa mereka sakit. Hati mereka sakit. Saya percaya, tetap ada secalit kegusaran dalam diri mereka walaupun mereka secara zahirnya merasa senang. (InsyaAllah, selagi hati mereka belum mati). Sejahat mana pun diri kita, iman kita pasti bersuara agar kita dekat pada fitrahnya.


Mereka tidak perlukan nasihat kita. Mereka tahu salah mereka dan insyaAllah, mereka sedar hal itu semua. Orang yang sakit hanya perlu dinasihatkan apabila mereka meminta nasihat. Tidak perlu kita memberikan mereka intensif nasihat kerana mungkin sahaja, kata-kata dan niat kita yang baik saat itu, disalah ertikan dan peluang kita untuk menasihati mereka tertutup rapat.

Apa yang mereka perlukan adalah BERTAUBAT DAN USAHA KE ARAH MENDEKATI ALLAH SWT/TUHAN. Itu adalah ubat orang yang sedang bermaksiat/orang yang mempunyai masalah jiwa/hati. Mereka, diri sendiri harus menggesa diri mereka untuk beribadah, untuk menghentikan maksiat.

Siapa kata ia mudah, tapi siapa kata ia mustahil?


Maksiat itu suatu ketagihan yang sering dibisikkan syaitan yang dilaknat Allah SWT. Syaitan itu memang tugasnya menghasut manusia mendekati pintu neraka. Dari pelbagai arah dan cara diusahakannya kerana itu memang tugasnya SYAITAN. Pernah terfikir atau tidak betapa hinanya diri kita,
  • Pertama, menjadi hamba suruhan maksiat di mana Tuannya adalah SYAITAN. Syaitan tidak memaksa kita untuk menjadi hambanya, tapi kita tanpa dipaksa (kerana lemahnya Iman), kita menuruti. Ah, bodoh sungguh manusia yang punya akal itu. Sayang akalnya salah tempatnya. Harusnya diberikan kepada binatang, agar mereka lebih pintar mengembangbiakkan diri mereka dan bermanfaat buat yang lain.
  • Kedua, menjadi salah seorang sahabat SYAITAN. Kalau syaitan, memang sudah tugasnya menghasut dan menyesatkan manusia. Cuba bayangkan, manusia yang terlalu jahatnya sampai dia ambil alih tugas syaitan dan menghasut manusia lain. Apa UPAH atau IMBALAN yang mereka dapatkan dari SYAITAN? NERAKA? Orang yang ada akal sihat pasti dapat berfikir, itu adalah perniagaan yang tidak ada untungnya sebaliknya menempah rugi saat di awal pelaburan lagi.
Semoga coretan ringkas ini menjadi peringatan buat saya dan semua, serta saya memohon kemaafan dari semua andai ada yang merasa tersinggung kerana tiada niat saya selain mengajak diri dan semua dekat padaNya.

Pesan 1: Terjemahan Surah An-Nur: 31 "................Dan bertaubatlah kamu semua kepada Allah wahai orang-orang yang beriman, agar kamu beruntung"

Pesan 2: Kenapa banyak sangat komen-komen dalam message box yang sejujurnya, "Boleh ke mereka faham penulisan saya ini?"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan